Antenniverkon teräväpiirtolähetykset

13.08.2019

Antenniverkon teräväpiirtolähetykset ( DNA )

Teräväpiirto ( HD ) -ohjelmien katsomiseen tarvitset laitteen ( TV / erillinen digisovitin ), joka on varustettu vieressä olevalla merkinnällä. Laitteita on ollut saatavilla noin kuuden vuoden ajan.

YLE 1 HD, YLE 2 HD ja Teema HD ovat ilmaisia kanavia, jotka tulee määräysten mukaan vuoden 2014 alusta lähtien on pitänyt asentaa kaikkiin uusiin kiinteistöihin. DNA tarjoaa ilmaisena myös MTV3 -kanavan, joka tarvitsee vain ohjelmakortin. DNA  tarjoaa myös mahdollisuuden hankkia muutakin mielenkiintoista ohjelmasisältöä teräväpiirtona.

Lähetykset tapahtuvat VHF –taajuuksilla ( samoilla kuin aikanaan analogiset TV1 ja TV2 ), jotka tulevat DNA:n omista mastoista. Tarvitaan siis erillinen VHF –antenni. Suuntaus ei ole sama kuin käytössä olevalla UHF –antennilla. Turun seudulla lähetinpaikat ovat Kaarinan Hiiskanmäki ja Nousiaisten Ojankulma. Antennien yhdistäminen tapahtuu suotimella tai mastovahvistimella, mikäli ollaan heikossa lähetyskentässä. Yhdistelmäantenneja ei siis enää voi käyttää, paitsi poikkeustapauksissa, joissa molemmat lähetinmastot ovat täysin samassa suunnassa. Sen tähden viestintävirasto on kehoittanut olemaan myymättä kyseisiä antenneja väärinkäsitysten välttämiseksi. Kyseisissä tapauksissa sattuu helposti kuluttajan tahatonta tai tahallista harhauttamista.

Ongelmat

Lähetysaseman läheisyydessä signaalin vastaanotto on vaivatonta, jopa ilman antennia kuva saattaa toimia. Pahin tilanne on, kun Digitan UHF- lähetin ( Kuusisto ) on kaukana ja vastaavasti DNA:n lähetin lähellä ja käytössä on UHF –kanavia varten suuritehoinen antennivahvistin. Tämä saattaa yliohjautua ja rikkoa signaalin. Ongelma aiheuttaa kuvan pikselöitymistä ja jopa kokonaan kuvan häviämistä. Näissä tapauksissa kannattaa tilata ammattiantenniasentaja paikalle tai yrittää itse hankkia asianmukaisia suodattimia. Niiden valinta kuitenkin on melko vaikeaa, koska yleensä ei ole käytettävissä antennimittaria.

Taloyhtiöt

HD –kanavien lisääminen taloyhtiöihin vaatii aina antenniliikkeen käyntiä. Työ vaatii VHF –antennin asennusta ja päävahvistimen uudelleen ohjelmointia tai uusimista mallista riippuen. Asiassa kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään, joka tekee tilauksen DNA Pro –antenniasennusliikkeeltä. Työn jälkeen tulee ilmoitus taloyhtiölle, eikä asukkaan tarvitse kuin tehdä uusi kanavahaku Antenna HD Ready –kelpoisella vastaanottimellaan.

Tarvittavat laitteet

Vastaanottoon tarvitaan VHF –antenni. Koon ratkaisee etäisyys lähettimestä. Oman asuinpaikkasi tilanteen voit tarkistaa DNA:n sivuilta ( https://www.dna.fi/tuki-miten-otan-teravapiirron-kayttoon  ) . Antennien yhdistäminen käy UHF / VHF –suotimella tai mastovahvistimella, jossa on erilliset tulot molemmille antenneille. Laitteita myydään antenniliikkeissä! Esim. www.ktv-palvelu.fi

Kari Johansson

Suomen KTV-palvelu.fi
Rakentajantie 31, Kaarina
040 5581158

kari.johansson@ktv-palvelu.fi

www.ktv-palvelu.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: